Atmit – näringstillskott som räddar liv vid hungersnöd och svält

Röda Korset har haft ett recept på näringstillskott som används vid hungersnöd och svält. Den var i flytande form och hade ett sista förbrukningsdatum. Pga transport- och förvaringsproblem, att näringshalten minskade, så vände sig Röda Korset 2003 till Mormonkyrkan för att få hjälp.

Mormonkyrkan vände sig i sin tur till Brigham Young Universitetet, USA’s största privata universitet som ägs av Mormonkyrkan. Forskarna satte genast igång med att prova fram ett användbart recept som kunde göra att näringstillskottet kunde långtidsförvaras i torrt skick på hyllor.

Det var LDS Humanitarian Services som betalade för forskningen, och de använde ett recept som Röda Korset använt i Etiopien, som modifierades för att kunna lagras under mycket lång tid i torrt skick. De blev klara mycket fort och började redan samma år att producera näringstillskottet i kyrkans regi i egna lokaler.

Det nya näringstillskottet kallas för Atmit, som betyder ”tunn, näringsrik gröt.” Den Atmit som Mormonkyrkan tillverkar innehåller 50% fint havremjöl, 25% fettfri torrmjölk, 20% socker, och 5% vitaminer och mineraler. Kyrkan har sänt Atmit till Uganda, Sudan Sydafrika, Haiti, Gaza, Bangladesh, Indonesien, Sri Lanka, och Niger. Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hjälpverksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s