Förfalskaren Mark William Hofmann försöker bedra Mormonkyrkan

Mark William Hofmann var en 6:e generationens mormon, vars föräldrar var mycket religiösa. Han var inte speciellt duktig i skolan. Han hade många hobbies, bla magi, elektronik, kemi, och han samlade på frimärken och mynt. Han förfalskade ett mynt i ungdomsåren. Han och hans vänner tyckte om att tillverka bomber på skoj.

Precis som så många unga män i kyrkan erbjöd han sig att åka ut på mission i två år till England. Där blev han intresserad av böcker som var skeptiska till Joseph Smith och kyrkan, och böcker vars författare var anti-mormoner. Efter missionen studerade han på universitet, gifte sig och fick fyra barn.

Hofmann var omgiven av godtrogna och snälla människor, och visste vad för slags dokument som skulle intressera dem. Hans metod var att lära sig vad för slags dokument som folk sökte, och sedan skulle han ”hitta” dokumenten åt dem. Detta var en lukrativ marknad där han kunde tjäna mycket pengar.

Han var bitter på kyrkan då han inte tyckte om kyrkans tillrättavisningar. Detta gjorde att han fick ett speciellt intresse av att förfalska dokument som kyrkan kunde vara intresserad av. Pga sitt intresse för kyrkohistoria, så visste Hofmann vad som kunde bli både spektakulärt och intressant, och som dessutom skulle skada kyrkan dubbelt upp.

Han skulle sälja dokument för dyra pengar till kyrkan och dessutom skulle de vara skrivna på ett sådant sätt att fiender till kyrkan fick vatten på sin kvarn. Han började med några ofarliga småsaker som kyrkan nappade på. Han ville se hur ledarna i kyrkan reagerade först.

Sedan skapade han ”Salamander brevet,” där Joseph Smith mötte en vit salamander som förvandlades till en ängel, och visade på Smiths magiska och ockulta intresse. Kyrkans ledare var osäker på om brevet verkligen var äkta, men ville ta det säkra före det osäkra, så de köpte brevet.

Så småningom bevisades det att det brevet och andra var förfalskningar, och ingen vet hur många förfalskningar som Hofmann gjorde, ty de var otaliga. Pga det Hofmann gjorde så tror en del fiender till kyrkan på ett rykte som säger att profeten Joseph Smith var en okult magiker, trots att detta inte är sant. Ockultism och magi är förbjudet i kyrkan.

Det Hofmann gjorde påverkar kyrkan ännu idag, och det cirkulerar fortfarande oupptäckta förfalskningar bland kyrkans medlemmar och fiender. I sitt försök att dölja det han gjort blev han en mördare. Han sitter i fängelse i Utah på livstid. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Joseph Smith, Kyrkans historia, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s