Begreppet Ångest

Det finns två synsätt på begreppet ”ångest.” Den första åsikten om ångest står psykiatriker, psykologer och psykoterapeuter för, och behandlas med medicin och eventuellt samtal. De anser att ångest är symptom på sjukdom.

Den andra åsikten om ångest står teologer för, bla filosofen och teologen Søren Kierkeegard som skrev den berömda boken ”Begreppet Ångest.”

Ångest är oftast ett uttryck (känsla) för att en människa inte är sann mot sig själv och Gud, och bara ibland en sjukdom. Gud signalerar via vårt samvete när vi gör felaktiga val i livet, och signalen är ångest.

Ångesten står i proportion till hur felaktigt handlingen var. Ångesten minskar om man korrigerar sin handling, men kan tyvärr ej helt försvinna bara genom detta.

Man kan inte göra något man gjort fel ogjort. Bara den person som kommer till Jesus Kristus och ber om förlåtelse och blir döpt kan bli av med den sista ångestenresten.

Sedan gäller det att leva rätt så att inte Gud börjar signalera med ångest igen, och om man korrigerar snabbt sina felaktiga val och anstränger sig av hela sitt hjärta att vara en lärljunge till Jesus, och man går på möten och tar nattvarden (sakramentet), ja då blir det bra. Det är en daglig kamp för att göra rätt val i livet, ingen semester.

Medicin kan behövas även om man är kristen, men då behöver man komma ihåg att medicinen dämpar Guds personliga tilltal till oss, och vi blir mindre känsliga för vad han vill. Det går bra i en övergångsperiod, men kan aldrig vara bra att ha kontinuerligt i massor med år.

När medicinen börjar att verka ska man snabbt skriva ner allting man borde ändra på i livet medan man kommer ihåg det. Vårt minne är förrädiskt, och man glömmer lätt annars varför man började att äta medicinen från början.

Ta fram papper och penna, skriv ner allt och korrigera livsstilen. Sedan behövs kanske inte medicinen mer. Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s