Krister Stendahl om mormontempel

Krister Stendahl var en världsberömd svensk luthersk teolog som jobbade som professor på Harvard. Han var mycket positiv till Mormonkyrkan även om han inte alltid hade en exakt likadan teologisk tolkning. Stendahl hade velat besöka ett mormontempel och uppleva Gud.

Han sa att tillbedjan i ett mormontempel var en ”underbar sak.” ”Jag kunde se mig själv ta del av den handling som ett sätt att utöka de välsignelser som har kommit mig till del i och genom Jesus Kristus,” säger Stendahl i en kyrkvideo.

”Det är ett underbart sätt att låta det eviga blanda sig med det världsliga, som på sätt och vis är vad kristendomen handlar om. … Det är att göra väggen porös mellan tid och evighet.” Läs mer

Krister Stendahl var en nära vän till mormonerna, och hjälpte till så att det var möjligt att bygga ett tempel i Västerhaninge i Stockholm då anti-mormoner ville stoppa bygget. Han hade väldigt gärna velat möta Gud i templet, och kyrkan har en film där han talar om tempel.

Han skrev även en artikel om ”dop för de döda” (ställföreträdande dop) i Encyclopedia on Mormonism, där han försvarar Mormonkyrkans tradition och visar på de kristna urkyrkliga traditionerna som fanns. Det är med andra ord inget nytt påfund som vissa beskyller mormonerna för.

Den svenska lutherska teologen Krister Stendahl (1921-2008) specialicerade sig i Nya Testamentet.

Han har ifrågasatt den forskning som gjorts ifrån Augustinus och framåt, och försöker förmedla nya tankegångar angående studiet av Paulus, då man måste se den omgivande tankemiljön och till den historiska kontexten i det samhälle som Paulus verkade i.

Det fanns spänningar mellan judiska kristna och icke-judiska konvertiter, precis som vi ser idag mellan å ena sidan Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Mormonkyrkan) och å andra sidan de protestantiska, katolska och ortodoxa kyrkorna.

Stendahl skapade Stendahl’s tre regler om religiös förståelse (på bloggens högra spalt). Han var en vän till mormonerna och försvarade dem då det blev högljudd opposition om templet i Västerhaninge.

1) Om du vill veta något om en religion, fråga då de trofasta medlemmarna, inte fienden.

2) Jämför inte din egen religions bästa sidor med andras religioners sämsta sidor.

3) Lämna rum och tillåt helig avund. Det är ok att beundra andra religioner även om man inte vill bli medlem. Läs mer

Stendahl var inte medlem i Mormonkyrkan, och ville aldrig bli det, men han uppskattade mycket i kyrkans tro.

Stendahl medverkade i videon ”Why Mormons Build Temples” och ”Between Heaven and Earth.” Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Forskning och vetenskap, Missuppfattningar, Mormoner är kristna, Personporträtt, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner, Tänkvärda ord och berättelser, Tempel, Teologi, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s