Kusinäktenskap

”Uppdrag granskning” tog upp ett intressant ämne ikväll. Kusinäktenskap, inavel. Det sker ofta i Mellanöstern och bland araber enligt programmet, och när dessa grupper invandrar till väst så tredubblades antalet kusinäktenskap. Bland pakistanska invandrare i England är 50% kusinäktenskap, dvs inavel.

Fosterskadorna fördubblades från 2% till 4%, dvs 4 av 100 barn föds med skador som är livslånga och oftast svåra. Det är dyrt för skattebetalarna, men de stackars barnen lider fruktansvärt av sina genetiska skador. Förr i världen var inte kusinäktenskap tillåtet i Sverige.

Danmark och Norge jobbar preventivt enligt ”Uppdrag granskning,” och där minskar kusinäktenskapen. Enligt forskare så är dessa kusinäktenskap arrangerade för att en familj ska tjäna på det ekonomiskt och socialt. Det är alltid kvinnan som blir lidande och förtryckt i denna situation, och hon skall vara fribiljetten för en kusin i det gamla hemlandet då han vill flytta till väst.

Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen borde göra något innan saken blir värre. Det naturliga vore att upplysa folk om faran med kusinäktenskap, och att risken för missbildade barn ökar mycket om folk inte slutar upp med inavel.

Förr i världen bestämde påven att det skulle finnas sju led utan släktskap för att man skulle få lov att gifta sig. På grund av att Sverige var så glesbefolkat gällde fem led utan släktskap för att få lov att gifta sig. Kusiner = 2 led, sysslingar/3-männingar = 3 led, bryllingar/4-männingar = 4 led osv, och man var tvungen att vara 6-männingar för att få lov att gifta sig. Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s