Skandinaviskt liv i Utah

Väldigt många av de skandinaver som konverterade under andra halvan av 1800-talet och blev mormoner flyttade till USA, ca 30 000 personer. Precis som invandrare i Sverige idag, så bodde man gärna i samma områden som sina landsmän och pratade sitt hemlands språk.

En av förberedelserna som de blivande emigranterna gjorde var att studera engelska på söndagsmorgonen i kyrkan innan gudstjänsten. Det erbjöds speciella engelskaklasser i kyrkan på den tiden, men det går fortfarande att få engelska- och svenskalektioner av missionärerna i kyrkan. När de kom till USA så kunde de grundläggande engelska.

De flesta emigranterna hade svårt att kunna betala resan över till USA, så kyrkan skapade Ständiga Emigrations Fonden (Perpetual Emigration Fund) så att medlemmar kunde få låna pengar. Dessa lån skulle betalas tillbaka till fonden när de hittat jobb i det nya landet och kunde börja att betala av på lånet.

Väldigt många i Utah är ättlingar till skandinaver, som var den näst största gruppen efter anglosaxerna. Detta ser man på bland annat alla skandinaviska namn i telefonkatalogerna. Läs mer Läs mer Läs mer

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Kyrkans historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s