Kejsar Konstantin

Constantine_I_Hagia_SophiaDet förundrar mig mycket att fastän det fanns åtminstone 1800 biskopar i den kristna kyrkan, så blev bara ca 300 inbjudna till Nicaea år 325 e Kr. Eusebius försvarade arianismen och Athanasius sin egen teologiska ståndpunkt.

De drygt 300 biskoparna kunde inte enas. Då klev kejsar Konstantin in på scenen och ställde sig på Athanasius sida och tvingade biskoparna till lydnad. Han gjorde det genom att locka och hota biskoparna. Om de skrev på skulle de bli inbjudna till kejsar Konstantins 20 års firande, och om de vägrade skulle det bli omedelbar landsförvisning. Alla biskopar skrev på pga hoten förutom 17 ihärdiga arianister.

Man vet att många biskopar som skrev på drog tillbaka sitt stöd till kejsar Konstantin och Athanasius, när de kom hem till sina hemförsamlingar. Konstantin landsförvisade alla biskopar som stod för arianismen, även sin vän Eusebius. Senare ångrade han sig och de fick komma hem igen och blev återinsatta i sina biskopsämbeten 329 e Kr.

Intressant att notera är att kejsar Konstantin blev döpt av sin vän Eusebius, arianistisk biskop, mot slutet av sin livstid. Då kejsar Konstantins dog 337 e Kr så efterträdde son som Konstantinius honom. Han stödde arianismen fram till sin död 361 e Kr. Läs mer

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Religionshistoria. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s